Auteur Topic: brooddeeg  (gelezen 66005 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #30 Gepost op: zaterdag 18 maart 2006, 23:06:26 »
Da's een goede, het zout oplossen in het water. Ga ik de volgende keer ook doen.
Ik bewaar inderdaad ook het deeg niet in een klomp, maar in delen. Het gaat ook niet op 'verkristalisserend' zout, maar de zoutkristallen die gewoon in het gebruikte zout zitten.
Ik hoop dat jouw tip werkt. Dank!!! :-*
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #31 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 08:43:49 »
Graag gedaan  :D

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #32 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 08:46:24 »
Misschien een stom idee. Maar heeft iemand weleens uitgeprobeerd om het zout achterwege te laten?


brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #33 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 11:04:19 »
Nee, nog niet. Heeft het geen functie bij het lang goed houden van het deeg?

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #34 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 11:05:49 »
Ja volgens mij wel, maar ook dient daar het wijnsteenzuur voor. daarom ook mijn vraag of iemand dat weleens heeft uitgeprobeerd.

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #35 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 12:15:36 »
Ik heb zaterdag net nieuw deeg gemaakt, anders had ik het wel willen proberen. Alhoewel, ik moet nu goed deeg hebben voor het examen.

Hihi, examendeeg.  ;D

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #36 Gepost op: zondag 17 september 2006, 21:35:26 »
Hallo allemaal,

Ik ben net begonnen met de cursus en heb gisteren voor het eerst brooddeeg gemaakt (begin middag). 'Savonds was het allemaal al snot, terwijl toen het net uit de pan kwam, goed voelde. Ik moet wel zeggen dat ik nog geen wijnsteenzuur heb gebruikt (heb ik nog niet) maar gewoon keukenzout. Iemand een idee of dit hierdoor komt? ???

Alvast bedankt,

Patrick

The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #37 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:08:08 »
Wijnsteenzuur is geen must om goed deeg te krijgen.
Wordt echter gebruikt om te conserven.

Jouw probleem zou aan een aantal dingen kunnen liggen:

A: Doordat er geen wijnsteenzuur is gebruikt is er microbiologische vervuiling in je deeg gekomen wat je deeg heeft aangetast.

Microbiologische vervuiling is schimmels en of bacterien.

B: Tweede mogelijkheid is dat je te veel zout gebruikt hebt waardoor het zout water aangetrokken heeft. In dat geval nog eens maken maar dan met veel minder zout.

C: Heb je vaseline gebruikt na het maken van het deeg. Indien dat het geval is zou ik de vaseline eens weglaten. als je nl te veel gebruikt wordt het deeg te slap.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #38 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:15:46 »
Ik heb geen vaseline gebruikt. Maar bedankt voor de tip, waarschijnlijk heb ik inderdaad te veel zout gebruikt, in hetzelfde kopje een kwart afmeten is lastig. Misschien volgende keer toch de maatbeker gebruiken. Het meel stond ook al langer, daar kan het dan natuurlijk ook aan gelegen hebben.

Patrick


The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #39 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:38:26 »
Ik gebruik maatschepjes voor in de keuken die je bij elek HH-winkel kan kopen.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #40 Gepost op: maandag 18 september 2006, 11:55:35 »
Hoi Pattrick,

Het probleem wat jij ons voorlegt heb ik echter nog nooit gehad. Ik denk dat de wijnsteenzuur een ingredient is wat je niet kan missen.

Bloem dat oud is, kan geen kwaad!

Zou eerst als ik jou was, maar wijnsteenzuur gaan halen en het dan maken.
Je gaat toch de opleiding volgen dus heb je het zowieso nodig, het zou zonde zijn als je brooddeeg maak en het mooi op kleur heb en dat het binnen een paar dagen verrot is! Terwijl je er erg veel tijd in heb zitten om het te kleuren!

Succes ermee

kwestroo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #41 Gepost op: maandag 18 september 2006, 21:38:35 »
Ha Patrick,
Ik gebruik altijd wijnsteenzuur, en heb hier geen problemen mee. Ik heb eerder ook problemen met het deeg gehad, maar ben er nu achter hoe het kwam. Ik gebruikte olijfolie i.p.v. zonnebloemolie. Het deeg bleef daardoor veel slapper en ging veel sneller schimmelen. Wellicht ligt het hier ook aan bij jou.
Succes met uitproberen.

The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #42 Gepost op: maandag 18 september 2006, 22:30:11 »
Ik gebruikte olijfolie i.p.v. zonnebloemolie. Het deeg bleef daardoor veel slapper en ging veel sneller schimmelen.

Ik gebruik zelf altijd OLIJFOLIE want dat geeft een meer stevigere massa.

Maar de grootste item in deze vraagstelling ligt volgens mij de verhoudingen onderling.
Iik gebruik maatschepjes en dat werkt beter dan kopjes en lepels gebruiken.

Succes ermee

kwestroo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #43 Gepost op: maandag 18 september 2006, 22:47:40 »
De verhoudingen zijn inderdaad heel belangrijk. Ik gebruik altijd een klein maatbekertje om alles precies te kunnen afmeten.
Ik ben overgestapt op zonnebloem olie. Mijn deeg ligt nu al een paar maanden in de koelkast in een bakje en blijft goed. Terwijl als ik olijfolie gebruikte, dit vaak binnen 2 weken al onder de schimmel zat en heel slap werd.
Het is inderdaad heel persoonlijk wat je gebruikt, en waar je je prettig bij voelt.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #44 Gepost op: maandag 18 september 2006, 23:16:01 »
Ik heb net weer nieuwe gemaakt, en dit keer alles precies afgemeten, in de verhouding volgens een recept van de juf ;D welke iets anders is dan die in het boek. Op hoop van zegen, morgen maar kijken of het nog goed is. Ik heb overigens olijfolie gebruikt, ik kan later alsnog overstappen op zonnebloem als het inderdaad te snel slecht wordt.