Auteur Topic: brooddeeg  (gelezen 66013 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #45 Gepost op: dinsdag 19 september 2006, 21:13:30 »
Helaas, het is weer zacht geworden, niet zo snotterig als de vorige keer, maar toch. Misschien is het wijnsteenzuur toch het missende ingredient

dino

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #46 Gepost op: dinsdag 19 september 2006, 21:38:34 »
Nou driemaal is scheepsrecht (zeggen ze  ;))

lotus bammetje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #47 Gepost op: donderdag 21 september 2006, 14:02:05 »
Hoi hoi
Ik kan je vertellen dat het er niet aan ligt of je wijnsteenzuur gebruikt of niet.
Ik herken het probleem wat je verteld maar al te goed en heb al heeeeelll veel keren geprobeert, met verschillende andere bloem, met andere olie soorten ,met ander wijnsteenzuur en zelfs een ander potje zout.
Ook andere verhoudingen dan in het boekje ne het langer of korter laten zitten in het pannetje.
Maar niks hielp.
Als het net uit het pannetje komt is het een mooie vaste bol en is er niks aan de hand , Als je het echter na een tijdje op wil gaan ruimen dan blijft het aan je vingers hangen en kun je er niks meer mee.
Ik weet nu niet meer wat ik nog anders kan doen en ben van ellende maar met caran dasch aan het grimeren geslagen maar af en toe wat brooddeeg is wel handig.

Lotje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #48 Gepost op: donderdag 21 september 2006, 17:45:51 »
Als het brooddeeg wat plakkerig/zacht wordt, doe ik er gewoon wat bloem doorheen. Goed doorkneden en het deeg is weer goed bruikbaar.

lotus bammetje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #49 Gepost op: dinsdag 26 september 2006, 21:20:31 »
Als het brooddeeg wat plakkerig/zacht wordt, doe ik er gewoon wat bloem doorheen. Goed doorkneden en het deeg is weer goed bruikbaar.

dat is een van de dingen die ik ok al geprobeert heb maar het deeg plakt dan zo hard dat het niet mogelijk is het meel erdoor te kneden. :-\

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #50 Gepost op: dinsdag 26 september 2006, 22:31:18 »
Misschien dat jullie teveel olie gebruiken? Als ik namelijk de hoeveelheid deeg verdubbel dan verdubbel ik de olie niet omdat het dan ook te zacht word!

Misschien eens wat zuiniger met de olie zijn>?

heike

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #51 Gepost op: dinsdag 10 oktober 2006, 18:11:19 »
Hoi ik ben een entousiaste bezoeker van jullie site,
Ik heb ook zelf erg veel aan de informatie die er staat
Nu beb ik zelf een vraag?
Ik heb een tijd terug Brooddeeg gemaakt,ik bewaar het dan in een luchtdicht bakje.
Moest helaas vaststellen dat het erg plakkerig en niet zo dik meer is,
wat kan ik eraan doen of moet ik het weggooien?.
ik hoop dat iemand het mij kan vertellen.
alvast bedankt
groetjes Heike

johnehbo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #52 Gepost op: woensdag 11 oktober 2006, 09:33:51 »
Zou zeggen lees bovenstaande berichten eens een keertje door, daar worden wat tips gegeven. Bloem er doorheen doen is zo'n tip.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #53 Gepost op: woensdag 11 oktober 2006, 12:13:20 »
Als mijn brooddeeg dunner word en plakkerig, gooi ik het weg, hulpmiddeltjes zoals bloem erdoorheen? Ach is ook niet alles.

effe nieuwe maken, is toch ook zo gebeurd! en meestal is het dan toch al bijna op, dus heb dan niet veel meer over!

ggrosf02

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #54 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 13:25:52 »
 ??? Mijn brooddeeg is altijd prima. Ik bewaar het in de koelkast waar het minstens een half jaar goed blijft. :o Eerst werd het altijd wel na verloop van tijd heel plakkerig, maar nu niet meer, Ik maak nu het recept zoals in het lotus boek omschreven en meng daar een waxine lichtje doorheen (zonder lontje uiteraard.). In het begin is het deeg dan eigenlijk veel te taai, maar na verloop van tijd is het dan goed.  :o Uiteraard verkruimel ik het waxine lichtje voordat ik het meng omdat het  anders niet smelt en je dus brokjes krijgt. :)

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #55 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 21:01:11 »
Goede tip. Ik heb inmiddels nieuw deeg gemaakt(2 weken geleden) en het is nog steeds goed. Ik heb weer alles precies afgewogen, ik heb alleen verse patentbloem bij hoogvliet gehaald en nu inmiddels hiervan in het bezit zijnde, wijnsteenzuur toegevoegd.

Ik heb het vuur iets lager gedaan dan de keer ervoor en het deeg iets langer in de pan. Waarschijnlijk is het een combinatie van allemaal dat het nu wel gelukt is. Dat het de eerste 2 keer niet lukte, ik weet nog steeds niet waarom, maar gelukkig heb ik dus nu wel succes gehad. Die tip van de waxinelichtje ga ik overigens de volgende keer uitproberen. Is het dan nog wel goed te boeseren op de huid? vooral als het wat stijver is (in het begin dan)?

Patrick

ggrosf02

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #56 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 21:19:13 »
Het uitstrijken gaat in het begin iets minder. Hoe ouder het deeg wordt hoe beter het echter gaat. Ik heb net uit de koelkast wat deeg gehaald dat ik eind april gemaakt heb, en smeert perfect uit zonder te plakken.
Ik moet er natuurlijk wel bij vertellen dat ik mijn deeg altijd bewaar in een afgesloten plastic zak in de koelkast. In mijn lotus koffer zit altijd maar een beperkte werk voorraad.
Ook is het dus (voor mij) zaak om ruim voordat ik het nodig heb nieuw deeg te maken.

benhengelo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #57 Gepost op: donderdag 19 oktober 2006, 03:16:08 »
Beste mede lotgenoten, lotusmensen.

Vergeet alle trukjes en volg het resept uit het lotus boek,
let goed op de maatvoering,
vervolgens zit het gehiem in het resept verstopt,
namelijk in de laatste regel.

roeren tot een vaste massa, dat is roeren tot er alleen nog een bal over is,
deze bal moet dan zo heet zijn dat je hem nog net kunt vast houden.

Dan komt het grootste geheim,
goed kneden.

als u dit ongeveer anderhalf a twee uur doet heeft u brooddeeg dat zeer lang houdbaar is, u kunt dit kneden conbineren met het op kleur brengen van het deeg.

Bewaren, gewoon in een schroevensorteerdoos van de bouwmarkt, niks koelkast diepvries of luchtdichte doosjes.

Een ander punt is natuurlijk hygiene, met name bij het kneden kan er veel fout gaan.

Grootnisse oet Hengel

joshua

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #58 Gepost op: donderdag 19 oktober 2006, 18:07:11 »
ja inderdaad, ik heb ook met lichte verbazing dit topic gevolgd en alle foefjes en trucjes bekeken. Ikzelf volg dus ook heel nauwkeurig het recept uit het Lotusboek, en heb nooit last met te vloeibaar, te kleverig, of te hard weefsel. Bewaar hetgewoon in m'n koffer en ik gebruik het zo weinig dat ik meestal voorraad voor een jaar heb, die dan ook nog goed is. Houd niet in dat iedereen vooral moet doen wat hem/haar het beste lijkt.

slagertje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #59 Gepost op: zaterdag 16 december 2006, 21:27:37 »
ik heb ook altijd het probleem dat mij brooddeeg zo nat en plakkerig wordt.

hoe dat komt? waarschijnlijk omdat ik slager van beroep ben en dus tijdens het kneden van het deeg automatische bacterien doorgeef aan het deeg waardoor het bederft.

hoe kan ik dit voorkomen mijn handen eerst goed te desinfecteren, dus niet gewoon water en zeep.

doe ik dit? neee ik heb hele lieve lotuscollega's die graag in ruil voor een zak worstenbroodjes een goed bolletje deeg voor me maken.

succes liefs jessica :)