Auteur Topic: brooddeeg  (gelezen 65457 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leo

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 8
  • Geslacht: Man
  • Eerstehulpverleners zijn van levensbelang!
brooddeeg
« Gepost op: dinsdag 21 februari 2006, 16:22:14 »
Hierbij dus de eerste vraag.

Wie o wie heeft er voor mij een goed recept om brooddeeg te maken?
Ik hou me van harte aanbevolen.

Groeten van Leo  ::)
EHBO er; Lotus ; HAP chauffeur

hanekip

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 21 februari 2006, 19:11:48 »
kijk eens in je lotus boek werkt goed bij mij

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 24 februari 2006, 15:54:17 »
Hierbij dus de eerste vraag.

Wie o wie heeft er voor mij een goed recept om brooddeeg te maken?
Ik hou me van harte aanbevolen.

Groeten van Leo  ::)

lotusboek (oude boek pagina 24), moet over het algemeen werken, (bij mij wordt het altijd n natte drap, maar met die ingredienten kun je het maken, en dan zelf even beetje experimenteren, wat je er wat meer in kunt doen en van wat je er wat minder in kunt doen! zo doe ik er altijd iets meer meel in en minder wijnsteenzuurpoeder werkt goed, maar dit kan voor iedereen anders zijn, iedereen gebruikt namelijk andere kopjes theelepeltjes en eetlepels.
Student Integrale Veiligheid

benhengelo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #3 Gepost op: zondag 26 februari 2006, 01:09:27 »
Hallo allemaal, ik heb nu brooddeeg dat perfect is.
Ik volg exact het resept uit het lotus boek, maar ik gebruik geen kopjes maar een zeer nauwkeurige maatbeker.
Gevolg, ik heb brooddeeg dat ik zeer lang kan gebruiken, soms wel een half jaar lang.

Groeten Ben.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #4 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 08:55:19 »
Ik gebruik ook het recept uit het lotusboek, maar bij mij is het altijd toch weer even afwachten wat het doet!

De ene keer is het goed de andere keer te droog! Terwijl ik mijn ingredienten zeer nauwkeurig afmeet!

Ik heb het idee dat het ook heel goed mogelijk is dat de temperatuur van het deeg voordat je je pannetje van het vuur haalt er ook toe doet!

Dus wanneer halen jullie je pannetje eraf? is je broodeeg dan gelijk vast te pakken of is het daar te heet voor?


brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #5 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 12:35:52 »
Ik gebruik tegenwoordig de wok om het deeg (recept lotusboek) te maken. Werkt zeer goed. Ik kan er een mooie platte schijf van maken om het te "bakken". Ik haal het wel altijd uit de pan om door te kneden als het eigenlijk nog te warm is.
Resultaat: rode handen maar een prima deeg.

edited: spelfout

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #6 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 14:51:24 »
Oke we gaan voortaan brooddeeg wokken  ;D Denk dat het geen slecht idee is aangezien dat je dat inderdaad over de hele pan kan uitsmeren!

Ga het zeker proberen!

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #7 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 15:21:00 »
Ik heb een iets ander recept voor brooddeeg. Ik heb nu drie porties gemaakt en het is alledrie de keren goed gegaan:

1 kop bloem
1/2 kop zout
1 eetlepel slaolie
2 theelepes Kalii-Hydrogenotartras
1 kop koud leidingwater

Alles door elkaar in de pan doen. Op een laag vuur doen (trek ik me niet al te veel van aan) en roeren tot eht een puree-achtige massa is (stevige puree). Uit de pan nemen en een paar minuten door blijven kenden (denk om je handen.......)

Succes!!
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #8 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 15:46:12 »
wat is Kalii-Hydrogenotartras?

Neem aan dat dat de vervanger in jouw recept is voor wijnsteenzuur?

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #9 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 16:35:41 »
Het is iets anders, een onderdeel van wijnsteenzuur, het conserverende deel, maar inderdaad wel in plaats daarvan.
Het voordeel van kalii-hydrogenotartras is dat het niet zuur is. Maar het is wel lastig te krijgen. iig in handzame porties.
In onze kring kopen we het bij de studieleider, want het wordt bij apotheek/internet per pond geloof ik verkocht (heb er een jaar geleden eens uitgebreid naar gekeken). En aangezien het per theelepels gebruikt wordt in het brooddeeg ben je erg weinig kwijt per keer, terwijl het niet goedkoop is.

Verder is de hoeveelheid zout en olie anders. Misschien dat het zo voor sommigen makkelijker te maken is...?
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #10 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 17:17:55 »
Ook dit ga ik zeker uit proberen, ben er nog steeds niet helemaal uit wat het lekkerste werkt!

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #11 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 17:19:53 »
Ik ben erg benieuwd of je verschillen merkt en wat je het lekkerst vindt werken...

Laat dus maar horen als je wat te melden hebt!!! :D
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

Offline leo

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 8
  • Geslacht: Man
  • Eerstehulpverleners zijn van levensbelang!
Re: brooddeeg
« Reactie #12 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 21:31:12 »
Bedankt voor alle recepten.
Ik zal proberen om overal mooie wonden mee te maken.
Groeten van Leo  ;)
EHBO er; Lotus ; HAP chauffeur

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #13 Gepost op: woensdag 1 maart 2006, 12:23:40 »
Ik heb gisteravond het gewone recept uit het lotusboek gemaakt, maar geen olie gebruikt.

Zodra het was afgekoeld heb ik er vaseline doorheen gekneed en ik moet eerlijk zeggen dat mijn brooddeeg eigenlijk behoorlijk lekker aanvoeld en goed te gebruiken is!

Je gebruikt dan wel een berg vaseline hoor!

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #14 Gepost op: woensdag 1 maart 2006, 17:10:00 »
Ik heb de olie vervangen door bijenwas. Is ook goed mee te werken. Beetje lastig door elkaar roeren omdat de bijenwas pas fatsoenlijk smelt als die warm word.

hanekip

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #15 Gepost op: donderdag 2 maart 2006, 19:35:52 »
wat voor bijenwas ik kan alleen blanke vinde maar dan zit er terpentine in en stinktdan

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #16 Gepost op: donderdag 2 maart 2006, 19:39:59 »
Bij ons komt de bijenwas bij de apotheek vandaan, deze stinkt niet, maar vind hem heel moeilijk smelten!

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #17 Gepost op: vrijdag 3 maart 2006, 08:31:24 »
Hij is inderdaad erg moeilijk te smelten. De mijne komt bij een reformzaak vandaan. Ik gebruik bijenwas die ook gebruikt wordt om zelf cosmetica te maken. Die stinkt zeker niet.
Maar het laten smelten en doorkneden is niet echt simpel. Het resultaat is wel prettig om mee te werken.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 4 maart 2006, 00:55:09 »
brooddeeg maken is sowieso niet echt het je van het! je krijg er zelfs spierballen van ;D

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 4 maart 2006, 01:28:05 »
brooddeeg maken is sowieso niet echt het je van het! je krijg er zelfs spierballen van ;D

hoe vaak maak jij je brooddeeg wel niet....
Student Integrale Veiligheid

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #20 Gepost op: zaterdag 4 maart 2006, 12:16:06 »
Momenteel maak ik bijna iedere week wel een keer brooddeeg! Gooi het meeste er ook weer van weg, maar ben nog steeds op zoek naar het fijnste brooddeeg om mee te werken!

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #21 Gepost op: zaterdag 4 maart 2006, 14:07:59 »
pff ik lotus ook veel, maar ik maak eens in de 3 maanden deeg, welliswaar een grote pan vol ongeveer maar toch
Student Integrale Veiligheid

The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #22 Gepost op: maandag 6 maart 2006, 23:31:39 »
Ik zelf gebruik gewoon het recept uit het LOTUS boek en maak alleen blanke aan.
Om rood en bruin te maken gebruik ik kleine bolletjes die ik aankleur met dik bloed en met cacaopoeder.

Ik gebruik wel exacte maatverdelingen.
Mijn rvaring nl is dat de ene niet de andere maatverdeling is.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #23 Gepost op: zaterdag 11 maart 2006, 12:03:54 »
Gebruiken jullie de goodkoopste bloem? gebruikte ik ook altijd, maar heb nu eens voor de gein koopmans gekocht en lijkt of deze fijner is van structuur waardoor mijn deeg beter is geworden!

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #24 Gepost op: zaterdag 11 maart 2006, 15:24:48 »
ik gebruik altijd die deeg van de aldi, kweet nie hoe duur die is, maar het lukt daar goed mee, theoretisch gezien zou ik zeggen hoe fijner de bloem hoe beter de deeg wordt, dus wat jij gemerkt hebt zou best zou kunnen zijn jolly
Student Integrale Veiligheid

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #25 Gepost op: woensdag 15 maart 2006, 22:28:11 »
ik heb eerder last van de korrels zout die in het deeg zitten. Iemand daar een tip over ???
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #26 Gepost op: donderdag 16 maart 2006, 00:32:41 »
ik heb eerder last van de korrels zout die in het deeg zitten. Iemand daar een tip over ???

je bedoeld het vrij snel kristaliseren van het deeg?
of bedoel je echt vrijwel meteen na het klaar maken dat je echt zout korrels ziet zitten?
Student Integrale Veiligheid

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #27 Gepost op: donderdag 16 maart 2006, 08:18:42 »
Als je direct na het klaarmaken korreltjes heb dan betekent dat je zout niet opgelost is, maar dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk! Zout lost namelijk al heel snel op bij een iets warmere temperatuur!

Het lijkt erop dat je deeg gaat kristaliseren en bij de een gebeurt dat sneller dan bij de ander!

Het heeft bij mij met de temperatuur te maken waar je je deeg bewaard! Bewaar ik het in de koelkast dan heb ik er vlugger last van dan wanneer ik het in mijn gang bewaar waar het altijd zo 16 graden is!

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #28 Gepost op: donderdag 16 maart 2006, 14:00:27 »
En ieder bolletje in een boterhamzakje stoppen, helpt ook een beetje! in plaats van het in een doos te doen!  Ik heb ook alles wel een een mooie sorteerdoos maar dan heb ik er ook zakjes omheen!

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #29 Gepost op: donderdag 16 maart 2006, 15:27:23 »
Ik heb 1 keer last gehad van zoutkristallen maar toen had ik een dubbele hoeveelheid zout gebruikt  :P. Ik los het zout eerst op in het water en bewaar kleinere hoeveelhedendeeg in zakjes. Ik doe gewoon elke keer een nieuw bolletje in m'n doosje.

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 217
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
  • Woonplaats: Soest
Re: brooddeeg
« Reactie #30 Gepost op: zaterdag 18 maart 2006, 23:06:26 »
Da's een goede, het zout oplossen in het water. Ga ik de volgende keer ook doen.
Ik bewaar inderdaad ook het deeg niet in een klomp, maar in delen. Het gaat ook niet op 'verkristalisserend' zout, maar de zoutkristallen die gewoon in het gebruikte zout zitten.
Ik hoop dat jouw tip werkt. Dank!!! :-*
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #31 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 08:43:49 »
Graag gedaan  :D

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #32 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 08:46:24 »
Misschien een stom idee. Maar heeft iemand weleens uitgeprobeerd om het zout achterwege te laten?


brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #33 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 11:04:19 »
Nee, nog niet. Heeft het geen functie bij het lang goed houden van het deeg?

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #34 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 11:05:49 »
Ja volgens mij wel, maar ook dient daar het wijnsteenzuur voor. daarom ook mijn vraag of iemand dat weleens heeft uitgeprobeerd.

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #35 Gepost op: maandag 20 maart 2006, 12:15:36 »
Ik heb zaterdag net nieuw deeg gemaakt, anders had ik het wel willen proberen. Alhoewel, ik moet nu goed deeg hebben voor het examen.

Hihi, examendeeg.  ;D

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #36 Gepost op: zondag 17 september 2006, 21:35:26 »
Hallo allemaal,

Ik ben net begonnen met de cursus en heb gisteren voor het eerst brooddeeg gemaakt (begin middag). 'Savonds was het allemaal al snot, terwijl toen het net uit de pan kwam, goed voelde. Ik moet wel zeggen dat ik nog geen wijnsteenzuur heb gebruikt (heb ik nog niet) maar gewoon keukenzout. Iemand een idee of dit hierdoor komt? ???

Alvast bedankt,

Patrick

The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #37 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:08:08 »
Wijnsteenzuur is geen must om goed deeg te krijgen.
Wordt echter gebruikt om te conserven.

Jouw probleem zou aan een aantal dingen kunnen liggen:

A: Doordat er geen wijnsteenzuur is gebruikt is er microbiologische vervuiling in je deeg gekomen wat je deeg heeft aangetast.

Microbiologische vervuiling is schimmels en of bacterien.

B: Tweede mogelijkheid is dat je te veel zout gebruikt hebt waardoor het zout water aangetrokken heeft. In dat geval nog eens maken maar dan met veel minder zout.

C: Heb je vaseline gebruikt na het maken van het deeg. Indien dat het geval is zou ik de vaseline eens weglaten. als je nl te veel gebruikt wordt het deeg te slap.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #38 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:15:46 »
Ik heb geen vaseline gebruikt. Maar bedankt voor de tip, waarschijnlijk heb ik inderdaad te veel zout gebruikt, in hetzelfde kopje een kwart afmeten is lastig. Misschien volgende keer toch de maatbeker gebruiken. Het meel stond ook al langer, daar kan het dan natuurlijk ook aan gelegen hebben.

Patrick


The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #39 Gepost op: zondag 17 september 2006, 22:38:26 »
Ik gebruik maatschepjes voor in de keuken die je bij elek HH-winkel kan kopen.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #40 Gepost op: maandag 18 september 2006, 11:55:35 »
Hoi Pattrick,

Het probleem wat jij ons voorlegt heb ik echter nog nooit gehad. Ik denk dat de wijnsteenzuur een ingredient is wat je niet kan missen.

Bloem dat oud is, kan geen kwaad!

Zou eerst als ik jou was, maar wijnsteenzuur gaan halen en het dan maken.
Je gaat toch de opleiding volgen dus heb je het zowieso nodig, het zou zonde zijn als je brooddeeg maak en het mooi op kleur heb en dat het binnen een paar dagen verrot is! Terwijl je er erg veel tijd in heb zitten om het te kleuren!

Succes ermee

kwestroo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #41 Gepost op: maandag 18 september 2006, 21:38:35 »
Ha Patrick,
Ik gebruik altijd wijnsteenzuur, en heb hier geen problemen mee. Ik heb eerder ook problemen met het deeg gehad, maar ben er nu achter hoe het kwam. Ik gebruikte olijfolie i.p.v. zonnebloemolie. Het deeg bleef daardoor veel slapper en ging veel sneller schimmelen. Wellicht ligt het hier ook aan bij jou.
Succes met uitproberen.

The Co

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #42 Gepost op: maandag 18 september 2006, 22:30:11 »
Ik gebruikte olijfolie i.p.v. zonnebloemolie. Het deeg bleef daardoor veel slapper en ging veel sneller schimmelen.

Ik gebruik zelf altijd OLIJFOLIE want dat geeft een meer stevigere massa.

Maar de grootste item in deze vraagstelling ligt volgens mij de verhoudingen onderling.
Iik gebruik maatschepjes en dat werkt beter dan kopjes en lepels gebruiken.

Succes ermee

kwestroo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #43 Gepost op: maandag 18 september 2006, 22:47:40 »
De verhoudingen zijn inderdaad heel belangrijk. Ik gebruik altijd een klein maatbekertje om alles precies te kunnen afmeten.
Ik ben overgestapt op zonnebloem olie. Mijn deeg ligt nu al een paar maanden in de koelkast in een bakje en blijft goed. Terwijl als ik olijfolie gebruikte, dit vaak binnen 2 weken al onder de schimmel zat en heel slap werd.
Het is inderdaad heel persoonlijk wat je gebruikt, en waar je je prettig bij voelt.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #44 Gepost op: maandag 18 september 2006, 23:16:01 »
Ik heb net weer nieuwe gemaakt, en dit keer alles precies afgemeten, in de verhouding volgens een recept van de juf ;D welke iets anders is dan die in het boek. Op hoop van zegen, morgen maar kijken of het nog goed is. Ik heb overigens olijfolie gebruikt, ik kan later alsnog overstappen op zonnebloem als het inderdaad te snel slecht wordt.

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #45 Gepost op: dinsdag 19 september 2006, 21:13:30 »
Helaas, het is weer zacht geworden, niet zo snotterig als de vorige keer, maar toch. Misschien is het wijnsteenzuur toch het missende ingredient

dino

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #46 Gepost op: dinsdag 19 september 2006, 21:38:34 »
Nou driemaal is scheepsrecht (zeggen ze  ;))

lotus bammetje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #47 Gepost op: donderdag 21 september 2006, 14:02:05 »
Hoi hoi
Ik kan je vertellen dat het er niet aan ligt of je wijnsteenzuur gebruikt of niet.
Ik herken het probleem wat je verteld maar al te goed en heb al heeeeelll veel keren geprobeert, met verschillende andere bloem, met andere olie soorten ,met ander wijnsteenzuur en zelfs een ander potje zout.
Ook andere verhoudingen dan in het boekje ne het langer of korter laten zitten in het pannetje.
Maar niks hielp.
Als het net uit het pannetje komt is het een mooie vaste bol en is er niks aan de hand , Als je het echter na een tijdje op wil gaan ruimen dan blijft het aan je vingers hangen en kun je er niks meer mee.
Ik weet nu niet meer wat ik nog anders kan doen en ben van ellende maar met caran dasch aan het grimeren geslagen maar af en toe wat brooddeeg is wel handig.

Lotje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #48 Gepost op: donderdag 21 september 2006, 17:45:51 »
Als het brooddeeg wat plakkerig/zacht wordt, doe ik er gewoon wat bloem doorheen. Goed doorkneden en het deeg is weer goed bruikbaar.

lotus bammetje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #49 Gepost op: dinsdag 26 september 2006, 21:20:31 »
Als het brooddeeg wat plakkerig/zacht wordt, doe ik er gewoon wat bloem doorheen. Goed doorkneden en het deeg is weer goed bruikbaar.

dat is een van de dingen die ik ok al geprobeert heb maar het deeg plakt dan zo hard dat het niet mogelijk is het meel erdoor te kneden. :-\

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #50 Gepost op: dinsdag 26 september 2006, 22:31:18 »
Misschien dat jullie teveel olie gebruiken? Als ik namelijk de hoeveelheid deeg verdubbel dan verdubbel ik de olie niet omdat het dan ook te zacht word!

Misschien eens wat zuiniger met de olie zijn>?

heike

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #51 Gepost op: dinsdag 10 oktober 2006, 18:11:19 »
Hoi ik ben een entousiaste bezoeker van jullie site,
Ik heb ook zelf erg veel aan de informatie die er staat
Nu beb ik zelf een vraag?
Ik heb een tijd terug Brooddeeg gemaakt,ik bewaar het dan in een luchtdicht bakje.
Moest helaas vaststellen dat het erg plakkerig en niet zo dik meer is,
wat kan ik eraan doen of moet ik het weggooien?.
ik hoop dat iemand het mij kan vertellen.
alvast bedankt
groetjes Heike

johnehbo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #52 Gepost op: woensdag 11 oktober 2006, 09:33:51 »
Zou zeggen lees bovenstaande berichten eens een keertje door, daar worden wat tips gegeven. Bloem er doorheen doen is zo'n tip.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #53 Gepost op: woensdag 11 oktober 2006, 12:13:20 »
Als mijn brooddeeg dunner word en plakkerig, gooi ik het weg, hulpmiddeltjes zoals bloem erdoorheen? Ach is ook niet alles.

effe nieuwe maken, is toch ook zo gebeurd! en meestal is het dan toch al bijna op, dus heb dan niet veel meer over!

ggrosf02

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #54 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 13:25:52 »
 ??? Mijn brooddeeg is altijd prima. Ik bewaar het in de koelkast waar het minstens een half jaar goed blijft. :o Eerst werd het altijd wel na verloop van tijd heel plakkerig, maar nu niet meer, Ik maak nu het recept zoals in het lotus boek omschreven en meng daar een waxine lichtje doorheen (zonder lontje uiteraard.). In het begin is het deeg dan eigenlijk veel te taai, maar na verloop van tijd is het dan goed.  :o Uiteraard verkruimel ik het waxine lichtje voordat ik het meng omdat het  anders niet smelt en je dus brokjes krijgt. :)

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #55 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 21:01:11 »
Goede tip. Ik heb inmiddels nieuw deeg gemaakt(2 weken geleden) en het is nog steeds goed. Ik heb weer alles precies afgewogen, ik heb alleen verse patentbloem bij hoogvliet gehaald en nu inmiddels hiervan in het bezit zijnde, wijnsteenzuur toegevoegd.

Ik heb het vuur iets lager gedaan dan de keer ervoor en het deeg iets langer in de pan. Waarschijnlijk is het een combinatie van allemaal dat het nu wel gelukt is. Dat het de eerste 2 keer niet lukte, ik weet nog steeds niet waarom, maar gelukkig heb ik dus nu wel succes gehad. Die tip van de waxinelichtje ga ik overigens de volgende keer uitproberen. Is het dan nog wel goed te boeseren op de huid? vooral als het wat stijver is (in het begin dan)?

Patrick

ggrosf02

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #56 Gepost op: woensdag 18 oktober 2006, 21:19:13 »
Het uitstrijken gaat in het begin iets minder. Hoe ouder het deeg wordt hoe beter het echter gaat. Ik heb net uit de koelkast wat deeg gehaald dat ik eind april gemaakt heb, en smeert perfect uit zonder te plakken.
Ik moet er natuurlijk wel bij vertellen dat ik mijn deeg altijd bewaar in een afgesloten plastic zak in de koelkast. In mijn lotus koffer zit altijd maar een beperkte werk voorraad.
Ook is het dus (voor mij) zaak om ruim voordat ik het nodig heb nieuw deeg te maken.

benhengelo

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #57 Gepost op: donderdag 19 oktober 2006, 03:16:08 »
Beste mede lotgenoten, lotusmensen.

Vergeet alle trukjes en volg het resept uit het lotus boek,
let goed op de maatvoering,
vervolgens zit het gehiem in het resept verstopt,
namelijk in de laatste regel.

roeren tot een vaste massa, dat is roeren tot er alleen nog een bal over is,
deze bal moet dan zo heet zijn dat je hem nog net kunt vast houden.

Dan komt het grootste geheim,
goed kneden.

als u dit ongeveer anderhalf a twee uur doet heeft u brooddeeg dat zeer lang houdbaar is, u kunt dit kneden conbineren met het op kleur brengen van het deeg.

Bewaren, gewoon in een schroevensorteerdoos van de bouwmarkt, niks koelkast diepvries of luchtdichte doosjes.

Een ander punt is natuurlijk hygiene, met name bij het kneden kan er veel fout gaan.

Grootnisse oet Hengel

joshua

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #58 Gepost op: donderdag 19 oktober 2006, 18:07:11 »
ja inderdaad, ik heb ook met lichte verbazing dit topic gevolgd en alle foefjes en trucjes bekeken. Ikzelf volg dus ook heel nauwkeurig het recept uit het Lotusboek, en heb nooit last met te vloeibaar, te kleverig, of te hard weefsel. Bewaar hetgewoon in m'n koffer en ik gebruik het zo weinig dat ik meestal voorraad voor een jaar heb, die dan ook nog goed is. Houd niet in dat iedereen vooral moet doen wat hem/haar het beste lijkt.

slagertje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #59 Gepost op: zaterdag 16 december 2006, 21:27:37 »
ik heb ook altijd het probleem dat mij brooddeeg zo nat en plakkerig wordt.

hoe dat komt? waarschijnlijk omdat ik slager van beroep ben en dus tijdens het kneden van het deeg automatische bacterien doorgeef aan het deeg waardoor het bederft.

hoe kan ik dit voorkomen mijn handen eerst goed te desinfecteren, dus niet gewoon water en zeep.

doe ik dit? neee ik heb hele lieve lotuscollega's die graag in ruil voor een zak worstenbroodjes een goed bolletje deeg voor me maken.

succes liefs jessica :)

Offline mamamia

  • Volwaardig lid
  • ***
  • Berichten: 62
  • Geslacht: Vrouw
  • Provincie: Friesland
Re: brooddeeg
« Reactie #60 Gepost op: dinsdag 16 oktober 2007, 17:13:54 »
Ik weet dat dit topic al heel oud is maar ik ben nu alles aan het lezen en wil toch even reageren.

Ik gebruik ook gewoon het recept van het lotus boek. Ik weeg alles af op een keukenweegschaal. De hoeveelheden heb ik via een maatbeker gewogen. Dit gaat veel sneller en is erg naukeurig.

120 gr bloem
100 gr zout
5 ml/gr babyolie
200 ml/gr water
5 gr wijnsteenzuur

Je leest het goed. Ik heb zowel zonnebloemolie als olijfolie gebruikt maar na verloop van tijd wordt het deeg plakkerig. Nu gebruik ik plantaardige babyolie van Weleda (etos/Da)
Het deeg blijft zo veel langer houdbaar en ruikt ook nog lekker.
Ik bewaar gewoon een hele klomp. Ik verpak het in huishoudfolie en dan in een luchtdicht bakje. Niet in de koelkast.
Instructeur EHBO/BLS/AED
Instructeur EHBO aan kinderen/PBLS
Instructeur sport- en wandelletsels
Lotus

Alphens Patje

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #61 Gepost op: dinsdag 16 oktober 2007, 20:06:06 »
Na meer dan een jaar toch nog even een berichtje over het deeg dat ik in de laatste post heb gemaakt. Het is bijna een jaar goed geleven, in mn koffer. Het is alleen gaan schimmelen, dus moest ik het weg gooien. Verder was het nog goed