Auteur Topic: brooddeeg  (gelezen 33890 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leo

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 8
  • Geslacht: Man
  • Eerstehulpverleners zijn van levensbelang!
brooddeeg
« Gepost op: dinsdag 21 februari 2006, 16:22:14 »
Hierbij dus de eerste vraag.

Wie o wie heeft er voor mij een goed recept om brooddeeg te maken?
Ik hou me van harte aanbevolen.

Groeten van Leo  ::)
EHBO er; Lotus ; HAP chauffeur

hanekip

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 21 februari 2006, 19:11:48 »
kijk eens in je lotus boek werkt goed bij mij

Offline Maikel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 197
  • Geslacht: Man
    • Twitter
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Uden
Re: brooddeeg
« Reactie #2 Gepost op: vrijdag 24 februari 2006, 15:54:17 »
Hierbij dus de eerste vraag.

Wie o wie heeft er voor mij een goed recept om brooddeeg te maken?
Ik hou me van harte aanbevolen.

Groeten van Leo  ::)

lotusboek (oude boek pagina 24), moet over het algemeen werken, (bij mij wordt het altijd n natte drap, maar met die ingredienten kun je het maken, en dan zelf even beetje experimenteren, wat je er wat meer in kunt doen en van wat je er wat minder in kunt doen! zo doe ik er altijd iets meer meel in en minder wijnsteenzuurpoeder werkt goed, maar dit kan voor iedereen anders zijn, iedereen gebruikt namelijk andere kopjes theelepeltjes en eetlepels.
Student Integrale Veiligheid

Offline neb

  • Volwaardig lid
  • ***
  • Berichten: 69
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
Re: brooddeeg
« Reactie #3 Gepost op: zondag 26 februari 2006, 01:09:27 »
Hallo allemaal, ik heb nu brooddeeg dat perfect is.
Ik volg exact het resept uit het lotus boek, maar ik gebruik geen kopjes maar een zeer nauwkeurige maatbeker.
Gevolg, ik heb brooddeeg dat ik zeer lang kan gebruiken, soms wel een half jaar lang.

Groeten Ben.

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #4 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 08:55:19 »
Ik gebruik ook het recept uit het lotusboek, maar bij mij is het altijd toch weer even afwachten wat het doet!

De ene keer is het goed de andere keer te droog! Terwijl ik mijn ingredienten zeer nauwkeurig afmeet!

Ik heb het idee dat het ook heel goed mogelijk is dat de temperatuur van het deeg voordat je je pannetje van het vuur haalt er ook toe doet!

Dus wanneer halen jullie je pannetje eraf? is je broodeeg dan gelijk vast te pakken of is het daar te heet voor?


brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #5 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 12:35:52 »
Ik gebruik tegenwoordig de wok om het deeg (recept lotusboek) te maken. Werkt zeer goed. Ik kan er een mooie platte schijf van maken om het te "bakken". Ik haal het wel altijd uit de pan om door te kneden als het eigenlijk nog te warm is.
Resultaat: rode handen maar een prima deeg.

edited: spelfout

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #6 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 14:51:24 »
Oke we gaan voortaan brooddeeg wokken  ;D Denk dat het geen slecht idee is aangezien dat je dat inderdaad over de hele pan kan uitsmeren!

Ga het zeker proberen!

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 198
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
Re: brooddeeg
« Reactie #7 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 15:21:00 »
Ik heb een iets ander recept voor brooddeeg. Ik heb nu drie porties gemaakt en het is alledrie de keren goed gegaan:

1 kop bloem
1/2 kop zout
1 eetlepel slaolie
2 theelepes Kalii-Hydrogenotartras
1 kop koud leidingwater

Alles door elkaar in de pan doen. Op een laag vuur doen (trek ik me niet al te veel van aan) en roeren tot eht een puree-achtige massa is (stevige puree). Uit de pan nemen en een paar minuten door blijven kenden (denk om je handen.......)

Succes!!
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #8 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 15:46:12 »
wat is Kalii-Hydrogenotartras?

Neem aan dat dat de vervanger in jouw recept is voor wijnsteenzuur?

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 198
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
Re: brooddeeg
« Reactie #9 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 16:35:41 »
Het is iets anders, een onderdeel van wijnsteenzuur, het conserverende deel, maar inderdaad wel in plaats daarvan.
Het voordeel van kalii-hydrogenotartras is dat het niet zuur is. Maar het is wel lastig te krijgen. iig in handzame porties.
In onze kring kopen we het bij de studieleider, want het wordt bij apotheek/internet per pond geloof ik verkocht (heb er een jaar geleden eens uitgebreid naar gekeken). En aangezien het per theelepels gebruikt wordt in het brooddeeg ben je erg weinig kwijt per keer, terwijl het niet goedkoop is.

Verder is de hoeveelheid zout en olie anders. Misschien dat het zo voor sommigen makkelijker te maken is...?
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #10 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 17:17:55 »
Ook dit ga ik zeker uit proberen, ben er nog steeds niet helemaal uit wat het lekkerste werkt!

Offline Eer

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 198
  • Geslacht: Vrouw
  • Eerstehulpverleners blijven nodig!
    • Straining opleidingen
  • Provincie: Utrecht
Re: brooddeeg
« Reactie #11 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 17:19:53 »
Ik ben erg benieuwd of je verschillen merkt en wat je het lekkerst vindt werken...

Laat dus maar horen als je wat te melden hebt!!! :D
Instructeur EHBO, BLS, PBLS, AED
Lotusslachtoffer

Offline leo

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 8
  • Geslacht: Man
  • Eerstehulpverleners zijn van levensbelang!
Re: brooddeeg
« Reactie #12 Gepost op: maandag 27 februari 2006, 21:31:12 »
Bedankt voor alle recepten.
Ik zal proberen om overal mooie wonden mee te maken.
Groeten van Leo  ;)
EHBO er; Lotus ; HAP chauffeur

jolly09

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #13 Gepost op: woensdag 1 maart 2006, 12:23:40 »
Ik heb gisteravond het gewone recept uit het lotusboek gemaakt, maar geen olie gebruikt.

Zodra het was afgekoeld heb ik er vaseline doorheen gekneed en ik moet eerlijk zeggen dat mijn brooddeeg eigenlijk behoorlijk lekker aanvoeld en goed te gebruiken is!

Je gebruikt dan wel een berg vaseline hoor!

brigitte

  • Gast
Re: brooddeeg
« Reactie #14 Gepost op: woensdag 1 maart 2006, 17:10:00 »
Ik heb de olie vervangen door bijenwas. Is ook goed mee te werken. Beetje lastig door elkaar roeren omdat de bijenwas pas fatsoenlijk smelt als die warm word.