Auteur Topic: EHBO eisen in Duitsland  (gelezen 2595 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline johan

 • Webmaster
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: een heleboel
 • Geslacht: Man
 • Het ehboforum is mijn kind.
  • ehboforum.nl
 • Provincie: Overijssel
 • Woonplaats: Kampen
EHBO eisen in Duitsland
« Gepost op: maandag 4 december 2017, 00:50:59 »
Even vanaf deze zijde een vraag. Wie weet hoe het in ons buurland Duitsland is geregeld met de EHBO.

Ik bedoel dus , kunnen wij met een diploma van het Oranje Kruis ook betaalde inzetten doen voor een Nederlandse organisatie in Duitsland.

Offline EHBOFAN

 • Senior lid
 • ****
 • Berichten: 238
 • Geslacht: Man
 • Groepsmening? Nee, ik heb een persoonlijk mening!
 • Woonplaats: Vlissingen
Re: EHBO eisen in Duitsland
« Reactie #1 Gepost op: maandag 4 december 2017, 11:06:57 »
Even vanaf deze zijde een vraag. Wie weet hoe het in ons buurland Duitsland is geregeld met de EHBO.

Ik bedoel dus , kunnen wij met een diploma van het Oranje Kruis ook betaalde inzetten doen voor een Nederlandse organisatie in Duitsland.
In Nederland worden geen certificerende EHBO organisaties erkend door de overheid. De door hen uitgegeven EHBO diploma's/certificaten kunnen slechts worden aangewezen door de overheid, bijvoorbeeld het diploma/certificaat EHAK waar beperkt (!) kwaliteitseisen aan worden gesteld.
EHBO handelingen zijn zonder uitzondering allemaal niet-medische handelingen en vallen daarom per definitie niet onder medische zorgverlening. Dat geldt ook voor andere EU landen. Dat er mogelijk toezicht is op de inhoud en kwaliteit van EHBO opleidingen door medische toezichthouders en inspectiediensten is een ander verhaal en kan per (EU) land verschillen.

Voor wat Duitsland betreft : (Bron Wikipedia : Erste Hilfe-Wikipedia) "Anbieter in Deutschland sind unter anderem die Orts- oder Kreisbüros der Hilfsorganisationen sowie privat zugelassene Bildungsanbieter. Diese Hilfsorganisationen haben sich in der Bundesarbeitsgemeinschaft Erste Hilfe zusammengeschlossen. Darüber hinaus existiert eine Vielzahl von Angeboten privater Bildungsträger, die sich im „Verband der privaten Erste Hilfe Schulen e.V.“[10] organisieren. Die Mitgliedschaft der privaten Bildungseinrichtungen in diesem Verband ist keine Voraussetzung für die Genehmigung und Durchführung dieser Lehrgänge, jedoch haben sich seine Mitglieder zur Qualitätssicherung der Ausbildung in Form eines Qualitätssiegels verpflichtet. Außerdem unterliegen alle Anbieter der Qualitätskontrolle durch die Landesbehörden und der Berufsgenossenschaften."

Hieruit blijkt dat door de Duitse deelstaten en door beroepsgenootschappen eigen eisen worden gesteld.
Het is dus maar de vraag of EHBO diploma's gelijk kunnen worden gesteld. Hiervoor dienen inhoudelijk de Nederlandse EHBO diploma's en certificaten te worden vergeleken door de desbetreffende Duitse instanties en zover dat landelijk wettelijk bepaald is, door inspectiediensten. Kan dus zomaar zijn dat gangbare standaard EHBO diploma's uit Nederland als die van het Oranje Kruis e.a. wel of niet als gelijkwaardig worden geclassificeerd en kunnen worden gelijkgesteld.

Internationale gelijkstelling op wettelijke en EU basis is er niet. Het Europese Rode Kruis heeft haar eerstehulp opleidingen onderling tussen de landelijke Rode Kruis organisaties in Europees verband gelijk getrokken. Echter dat geldt niet voor niet-Rode Kruis partijen of in de zin van (EU) regelgeving.
Verwijzing naar Europese EHBO richtlijnen moet dan ook worden gezien als uitsluitend een Rode Kruis aangelegenheid, en beslist geen EU aangelegenheid (die is er domweg niet). Niet-Rode Kruis organisaties welke zich spiegelen en/of refereren aan Europese EHBO Richtlijnen van het Rode Kruis schetsen een verkeerd beeld. Zo is enige jaren geleden het Oranje Kruis teruggefloten door het Rode Kruis ivm het onheus voeren van het Rode Kruis logo op haar uitgegeven EHBO diploma's.
Zo is het Oranje Kruis, Rode Kruis en LPEV e.a. net als in Duitsland bijv. het DRK,  een van de vele EHBO aanbieders en certificeerders. De hoeveelheid EHBO certificeerders in de EU en de meervoud van EHBO diploma's/certificaten die zij verstrekken is kennelijk zeer groot.
Geruststellend van dit hele verhaal is dat zij zich allen baseren op de ERC EHBO en reranimatierichtlijnen. Deze richtlijnen vormen de basis van alle zichzelf repecterende EHBO certificeerders.

Om een lang verhaal kort te maken: elk land kent haar eigen EHBO opleidingen en het is maar de vraag of buitenlandse EHBO diploma's worden erkend bij geplande beroepsmatige en georganiseerde (!) inzet.
tiep en schijv fauten mooge dor jeself worde verfangen worde dor dee onder staaande leters en sijfers en leesteekens:
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz1234567890,./!?

Als je fouten vind, mag je ze als dank gratis houden.