Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Re: Even voorstellen...
« Laatste bericht door Crien Gepost op donderdag 7 december 2017, 12:37:04 »
Hoi Stephanie,

ook ik heb gekeken naar je vragenljst en geprobeerd om de vragen te beantwoorden. Ik vond het ook erg verwarrend en onduidelijk op veel punten.

Sorry dat ik geen beter nieuws voor je heb  :(

Grtzz,
Crien
2
Diversen / Re: EHBO eisen in Duitsland
« Laatste bericht door EHBOFAN Gepost op maandag 4 december 2017, 11:06:57 »
Even vanaf deze zijde een vraag. Wie weet hoe het in ons buurland Duitsland is geregeld met de EHBO.

Ik bedoel dus , kunnen wij met een diploma van het Oranje Kruis ook betaalde inzetten doen voor een Nederlandse organisatie in Duitsland.
In Nederland worden geen certificerende EHBO organisaties erkend door de overheid. De door hen uitgegeven EHBO diploma's/certificaten kunnen slechts worden aangewezen door de overheid, bijvoorbeeld het diploma/certificaat EHAK waar beperkt (!) kwaliteitseisen aan worden gesteld.
EHBO handelingen zijn zonder uitzondering allemaal niet-medische handelingen en vallen daarom per definitie niet onder medische zorgverlening. Dat geldt ook voor andere EU landen. Dat er mogelijk toezicht is op de inhoud en kwaliteit van EHBO opleidingen door medische toezichthouders en inspectiediensten is een ander verhaal en kan per (EU) land verschillen.

Voor wat Duitsland betreft : (Bron Wikipedia : Erste Hilfe-Wikipedia) "Anbieter in Deutschland sind unter anderem die Orts- oder Kreisbüros der Hilfsorganisationen sowie privat zugelassene Bildungsanbieter. Diese Hilfsorganisationen haben sich in der Bundesarbeitsgemeinschaft Erste Hilfe zusammengeschlossen. Darüber hinaus existiert eine Vielzahl von Angeboten privater Bildungsträger, die sich im „Verband der privaten Erste Hilfe Schulen e.V.“[10] organisieren. Die Mitgliedschaft der privaten Bildungseinrichtungen in diesem Verband ist keine Voraussetzung für die Genehmigung und Durchführung dieser Lehrgänge, jedoch haben sich seine Mitglieder zur Qualitätssicherung der Ausbildung in Form eines Qualitätssiegels verpflichtet. Außerdem unterliegen alle Anbieter der Qualitätskontrolle durch die Landesbehörden und der Berufsgenossenschaften."

Hieruit blijkt dat door de Duitse deelstaten en door beroepsgenootschappen eigen eisen worden gesteld.
Het is dus maar de vraag of EHBO diploma's gelijk kunnen worden gesteld. Hiervoor dienen inhoudelijk de Nederlandse EHBO diploma's en certificaten te worden vergeleken door de desbetreffende Duitse instanties en zover dat landelijk wettelijk bepaald is, door inspectiediensten. Kan dus zomaar zijn dat gangbare standaard EHBO diploma's uit Nederland als die van het Oranje Kruis e.a. wel of niet als gelijkwaardig worden geclassificeerd en kunnen worden gelijkgesteld.

Internationale gelijkstelling op wettelijke en EU basis is er niet. Het Europese Rode Kruis heeft haar eerstehulp opleidingen onderling tussen de landelijke Rode Kruis organisaties in Europees verband gelijk getrokken. Echter dat geldt niet voor niet-Rode Kruis partijen of in de zin van (EU) regelgeving.
Verwijzing naar Europese EHBO richtlijnen moet dan ook worden gezien als uitsluitend een Rode Kruis aangelegenheid, en beslist geen EU aangelegenheid (die is er domweg niet). Niet-Rode Kruis organisaties welke zich spiegelen en/of refereren aan Europese EHBO Richtlijnen van het Rode Kruis schetsen een verkeerd beeld. Zo is enige jaren geleden het Oranje Kruis teruggefloten door het Rode Kruis ivm het onheus voeren van het Rode Kruis logo op haar uitgegeven EHBO diploma's.
Zo is het Oranje Kruis, Rode Kruis en LPEV e.a. net als in Duitsland bijv. het DRK,  een van de vele EHBO aanbieders en certificeerders. De hoeveelheid EHBO certificeerders in de EU en de meervoud van EHBO diploma's/certificaten die zij verstrekken is kennelijk zeer groot.
Geruststellend van dit hele verhaal is dat zij zich allen baseren op de ERC EHBO en reranimatierichtlijnen. Deze richtlijnen vormen de basis van alle zichzelf repecterende EHBO certificeerders.

Om een lang verhaal kort te maken: elk land kent haar eigen EHBO opleidingen en het is maar de vraag of buitenlandse EHBO diploma's worden erkend bij geplande beroepsmatige en georganiseerde (!) inzet.
3
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Re: Even voorstellen...
« Laatste bericht door johan Gepost op maandag 4 december 2017, 01:28:18 »
 :welcome: Stephanie,

De vragenlijst zoals aangegeven in je voorstelling heb ik maar voor een gedeelte ingevuld.
Ik mag eerlijk gezegd toch wel van een student aan de Hogeschool van Groningen verwachten dat die hetgeen zij verteld en vraagt eerst zelf goed naleest.
Er zitten nogal wat grammatica fouten in waardoor het soms moeilijk te begrijpen is wat er juist gevraagd wordt.
Tevens zijn de foto's soms moeilijk te onderscheiden wat het er ook niet gemakkelijker op maakt.
4
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Re: Even voorstellen...
« Laatste bericht door Yvonne Gepost op maandag 4 december 2017, 01:04:45 »
Hallo Stephanie,


Allereerst welkom op het forum.
Ik heb je vragenlijst ingevuld, maar heb er wel wat opmerkingen op.
Wil je dat per pb doen of zal ik het hier neerzetten?


m.vr.gr. Yvonne
5
Diversen / EHBO eisen in Duitsland
« Laatste bericht door johan Gepost op maandag 4 december 2017, 00:50:59 »
Even vanaf deze zijde een vraag. Wie weet hoe het in ons buurland Duitsland is geregeld met de EHBO.

Ik bedoel dus , kunnen wij met een diploma van het Oranje Kruis ook betaalde inzetten doen voor een Nederlandse organisatie in Duitsland.
6
Diversen / Re: Waarde van EHBO en BHV kwaliteits keurmerken ?
« Laatste bericht door EHBOFAN Gepost op zaterdag 2 december 2017, 18:13:47 »
Stop met het afnemen van allerlei BHV keurmerken en opleidingen,
het Ultieme NIBHV Keurmerk komt er aan !


Per 01-01-2017 verstrekt het NIBHV de door haar zelf opgezette ULTIEME keurmerk / kwaliteitsstempel voor BHV opleiders !
(Het woord "ultiem" komt van het NIBHV zelf!)
 ???

Ja ja, u leest het goed, het NIBHV Keurmerk voor opleiders gaat veranderen en laat daarmee andere BHV certficeerders nu wel zeer ver achter zich met betrekking tot kwaliteit en nog wat andere interessante en relevante BHV certificeringszaken zaken.

Zet dus alle niet-NIBHV BHV en EHBO opleidingen aan de kant en zorg dat ook U als BHV opleider ook het nieuwe bord met het nieuwe "NIBHV Keurmerk voor opleiders" aan de gevel laat hangen om u te onderscheiden op de oververhitte BHV markt als een partij die echte Kwaliteit serieus neemt !

Let op: Uitsluitend met dit nieuwe door het NIBHV zelf opgezette Ultieme NIBHV Keurmerk zal men u door opdrachtgevers en klanten als BHV opleider serieus nemen.
 :o :o :o
 :'( :'( :'(
 :embarassed: :embarassed: :embarassed:

In het laatste blad Veiligheid no.71 van het NIBHV wordt e.e.a. zonder echte diepgang uitgelegd hoe e.e.a. gestalte gaat krijgen.
 :(
7
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Even voorstellen...
« Laatste bericht door stephaniebuisman Gepost op zaterdag 2 december 2017, 12:13:27 »
Goedemorgen leden van het EHBO forum,

Mijn naam is Stephanie Buisman en ik voer momenteel voor mijn masterscriptie een onderzoek uit naar instructies voor de stabiele zijligging. Dit doe ik in opdracht van het Oranje Kruis. Zouden jullie mij misschien een handje willen helpen door onderstaande vragenlijst in te vullen? De vragenlijst werkt het beste in Google Chrome of Safari en duurt niet langer dan vijf minuten.

http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7t17qWSV0gVyQd

Alvast heel erg bedankt!

Vriendelijke groet,
Stephanie Buisman
8
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Re: Even voorstellen.... een LOTUS i.o.
« Laatste bericht door johan Gepost op dinsdag 28 november 2017, 11:37:13 »
 :welcome: Crien op het forum.

Als eerste vind ik je spreuk één hele goede, want je bent echt niet gek om LOTUS te worden.

Voor wat betreft de foto's welke bij de beschrijvingen horen die zijn er helaas niet meer. Er is tijdens de verhuizing van het forum naar een andere host iets mis gegaan waardoor de foto's helaas verloren zijn gegaan.
9
De plek waar leden zich aan elkaar kunnen voorstellen / Even voorstellen.... een LOTUS i.o.
« Laatste bericht door Crien Gepost op maandag 27 november 2017, 10:45:44 »
Hoi ik ben Crien, EHBO'er en LOTUS in opleiding. Zoekende naar beschrijvingen en omschrijvingen voor verwondingen en foto's hiervan kwam ik op dit forum terecht. Er staat heel veel op dit forum, maar de foto's krijg ik niet zichtbaar......... wat ik heel jammer vind. Heb wel veel aan de adviezen die hier op het forum staan (denk ik), maar veel ervan zijn toch wel aan de bejaarde kant. Dat vind ik heel jammer. Hoop dat er toch wat leden actief zijn en mijn eventuele vragen kunnen beantwoorden. Volgend jaar (wat klinkt dat ver weg :) ) is de bedoeling dat ik opga voor mijn LOTUS examen........... wat ik doodeng vind als iemand met examenvrees.

Ik hoop dat de leden van dit forum toch actiever zijn (worden) dan dat ik aan de datums gezien heb.

En dan heb ik een vraag......... is er ook iets van een foto archief hier?
10
EHBO ++ handelingen / Re: EHBO plus handelingen bestaan niet !
« Laatste bericht door EHBOFAN Gepost op zondag 5 november 2017, 00:29:15 »
Wat is je doel van deze post?

Er is overigens wel enige overeenstemming tussen enkele organisaties, namelijk in de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 van Het Oranje Kruis, Rode Kruis en NIBHV. Die richtlijn heeft wellicht geen wettelijke status, maar vertegenwoordigt wel de meerderheid van de diploma's.

Dat EHBO-plus een loze (en mogelijk gevaarlijke) term is ben ik met je eens. Maar dat geldt net zo goed voor alle 'EHBO-plus' en 'First Responder opleidingen.
Klopt, de meeste EHBO diploma's worden door het OK worden uitgegeven, maar dat betekent niet dat dit gegeven zaligmakend is en leidend dient te zijn voor alle EHBO opleidingen en certificeringen.
Elke EHBO certificeerder kent zijn eigen benamingen en zelfbedachte niveau's voor de eigen EHBO opleidingen. Hier is geen wettelijke grondslag voor, en die komen er ook niet gezien de niet-medische handelingen waarmee elke EHBO-er ongeacht het niveau en certificering wordt opgeleid.

Je geeft aan dat er wellicht gevaren kleven aan EHBO+ en First Responder opleidingen.
Zo kan een "first responder" opleiding varieren van een eenvoudige BLS tot uitgebreide EHBO. Geen peil op te trekken als iemand beweert een "First Responder"te zijn. Verdiepen in de genoten opleiding is een betere maat dan afgaan op een door de EHBO certificeerder zelf verzonnen naam van de opleiding en niveau.
De door een EHBO certificeerder ZELF verzonnen naam en niveau van een EHBO opleiding of certificering is dus absoluut niet bepalend voor het daadwerkelijke niveau en de inhoud van een EHBO opleiding.
Hieruit voortvloeiend kan alles wat een andere EHBO certificeerder dan het Oranje Kruis of Rode Kruis meer aan achtergrondkennis en handelingen aanbiedt vanuit de visie of gedachtegoed van EHBO-ers gecertificeerd door Het Oranje Kruis wellicht EHBO+ zijn, maar zijn zij zeker niet "gevaarlijk" als het slechts leken EHBO handelingen betreft. (Zie ook de inhoud van je eigen EHBO boek).

Concluderend: Als EHBO-ers en vooral EHBO-instructeurs (!!!!!) jarenlang een bepaald niveau gewend zijn (lees het OK niveau), dan zit het bij hen zo vast ingebakken en/of is zo vastgeroest dat een EHBO opleiding met meer en/of aanvullende EHBO handelingen dan die van het Oranje Kruis standaard en automatisch het stempel EHBO+ krijgt, en deze aanvullende EHBO handelingen ten onrechte door onbekendheid en vrees voor veranderingen de status van "gevaarlijk" krijgen. Deze gedachte is m.i. kortzichtig, immers het zijn en blijven leken handelingen volgens de EHBO en reanimatie richtlijnen afgeleid van de ERC en NRR.

En wat de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 van Het Oranje Kruis, Rode Kruis en NIBHV betreft, deze richtlijnen zijn UITSLUITEND van toepassing op de opleidingen en certificeringen van Het Oranje Kruis, Rode Kruis en NIBHV, en absoluut niet van toepassing voor andere EHBO certificeerders welke andere en vooral eigen EHBO eindtermen hebben.

Gelukkig houden alle EHBO certificeerders in Nederland zich keurig aan de ERC en NRR EHBO en reanimatie richtlijnen.
En juist daarom hoeven we geen angst te hebben voor zogenaamde "gevaarlijke" EHBO handelingen die niet in de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016 van Het Oranje Kruis, Rode Kruis en NIBHV voorkomen.Pagina's: [1] 2 3 ... 10