Auteur Topic: Brooddeeg  (gelezen 891 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline devengroen

  • Nieuw lid
  • *
  • Berichten: 1
  • Geslacht: Man
  • EHB-O is mijn lust en mijn leven.
  • Provincie: Noord Brabant
  • Woonplaats: Den Bosch
Brooddeeg
« Gepost op: maandag 31 juli 2017, 15:38:25 »
Goedemiddag,

Vanaf komende herfst ga ik mijn oude hobby LOTUS weer oppakken. Na een aantal jaar eruit te zijn geweest is het weer gaan kriebelen.
Helaas is mijn LOTUS koffer met daarin de boekjes, recepten en materialen die ik had "geleend" door een onbekend persoon en nooit meer terug gebracht  :( :(

Wie heeft voor mij het exacte recept voor het maken van brooddeeg zoals deze in het oude LOTUS boek stond.
Wat ik mijn eigen er van kan herinneren is:

  • BLOEM
    ZOUT
    WATER
    SLAOLIE
    WIJNSTEENZUUR (eventueel vervangbaar door CITROENZUUR KORRELS)

Alleen weet ik de verhoudingen niet meer.

Dit deed je in een pannetje en verwarmde het langzaam. Op het moment dat het een vaste bal was geworden en droog genoeg moest
je de bal uit de pan halen en kneden. En op het moment dat hij handwarm was geworden moest je er zuurvrije vaseline doorheen kneden.

Vroeger had ik het recept niet nodig en deed het zelfs uit de losse pols, maar gezien het feit dat dit een behoorlijk aantal jaar gelden was
en de leeftijd toch parten gaat spelen stel ik dus mijn vraag.

Met vriendelijke groet
Dirk

Offline Jolanda

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 118
  • Geslacht: Vrouw
  • Docendo discimus.
  • Provincie: Gelderland
  • Woonplaats: Overasselt
Re: Brooddeeg
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 8 augustus 2017, 15:00:58 »
Beste Dirk,
Heb geen mailadres van je kunnen vinden, vandaar dan maar hierbij het recept:
Recept voor het bereiden van brooddeeg

Let op: alle hoeveelheden precies aanhouden!

1 kopje bloem
1 kopje water
2 eetlepels sla-olie
1 afgestreken eetlepel zout
2 afgestreken theelepels wijnsteenzuur

Doe alles in een (steel)pan en roer het door elkaar.
Zet het op het gas met een matige warmte. Blijf steeds met een lepel roeren. Het deeg zal steeds dikker worden.
Om aanbranden te voorkomen: blijf roeren.

Als het deeg dik genoeg is, uit de pan halen en met (schone) handen nog enige tijd blijven kneden.
Het deeg is gereed voor gebruik.
In een (plastic) bakje in de koelkast of vriezer bewaren.

Overigens zou je dit ook via je lotuskring moeten kunnen krijgen.
Bovendien is er inmiddels een nieuw recept dat langer houdbaar is.
Deze heb ik niet voorhanden.
Succes met oefenen.

groet,
Jolanda
LOTUS
instructeur EHBO
instructeur BLS/AED
BHV-er
Ploegleider BHV